Επιμορφωτικό σεμινάριο για τον Οικοτουρισμό και το Περιβάλλον στο Βουργαρέλι.
Εκτός των τειχών και με μεγάλη επιτυχία υλοποιήθηκε το τριήμερο επιμορφωτικό Σεμινάριο από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αράχθου Άρτας στις 27, 28 και 29 Μαΐου. Σε απόσταση 75 χιλιομέτρων από τις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Αράχθου για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στο Ιστορικό Βουργαρέλι Άρτας Σεμινάριο με θέμα: «Οικοτουρισμός και Περιβάλλον» για εκπαιδευτικούς και όχι μόνο. Οι εργασίες του Σεμιναρίου έγιναν στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Κεντρικών Τζουμέρκων, στο Βουργαρέλι». Το Σεμινάριο παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί από τις δέκα Διευθύνσεις των Νομών εμβέλειας καθώς και ένας ικανός αριθμός μη εκπαιδευτικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εμβέλεια του ΚΠΕ Αράχθου ανήκουν δέκα Νομοί. Σε ανακοίνωση του ΚΠΕ αναφέρονται: «Την έναρξη του Σεμιναρίου κήρυξε ο Υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αράχθου Άρτας κ. Ιωάννης Πλούμπης ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους αναφέρθηκε στη λειτουργία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αράχθου Άρτας, τη δράση και την Ιστορία του Κέντρου. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Μαρίνος Γαρνέλης.
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις του κ. Παπαγεωργίου Δημήτρη, Εκπαιδευτικού Τ.Ε. 16, Υπεύθυνου υπαίθριων δραστηριοτήτων, Trekking Hellas Ηπείρου με θέμα «ΒΙΩ.ΜΑ. Βιωματική Μάθηση, μέσω των ήπιων μορφών τουρισμού» και της κ. Οικονόμου Αλεξάνδρας, Μηχανικού Μεταλλείων-Μεταλλουργού Ε.Μ.Π., Msc Περιβάλλον και Ανάπτυξη των ορεινών Περιοχών με θέμα: «Καινοτομικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στην περιοχή των Τζουμέρκων» και έγινε διάλειμμα. Στη συνέχεια έγινε εικονική παρουσίαση και περιήγηση στην περιοχή των Τζουμέρκων από τον Ιωάννη Πλούμπη Υπεύθυνο του ΚΠΕ Αράχθου Άρτας. Οι εισηγήσεις της ημέρας έκλεισαν με συζήτηση και προβληματισμούς και ακολούθησε δείπνο υποδοχής.
Το πρωινό της επόμενης ημέρας ήταν αφιερωμένο σε εργασίες πεδίου. Ο καιρός ήταν με το μέρος μας. Η συνάντηση έγινε νωρίς το πρωί στην πλατεία του χωριού και έγινε χωρισμός σε ομάδες εργασίας. Στη συνέχεια αφού έγινε το παιχνίδι αλληλογνωριμίας με μισθωμένο λεωφορείο επισκεφτήκαμε την Κόκκινη Εκκλησιά και την Πινακοθήκη του Κώστα Μπαλάφα που στεγάζεται στο πρώην Δημοτικό Σχολείο του Παλαιοχωρίου Βουργαρελίου. Επόμενος προορισμός ήταν η γραφική Κυψέλη.
Αφού έγινε πεζοπορία μιας ώρας περίπου από τις μαθητικές κατασκηνώσεις μέχρι τη Βρύση του Καπετάν- Κουτελίδα δόθηκε η ευκαιρία στους επιμορφούμενους να πληροφορηθούν για την τοπωνυμία Τουρκόμνημα, της Δρακότρυπας και φυσικά της Βρύσης του Καπετάν-Κουτελίδα. Επόμενος προορισμός ο νερόμυλος και η νεροτριβή στο χώρο του Αγίου Παντελεήμονα Κυψέλης. Στη συνέχεια μεταβήκαμε οδικώς μέσα από ένα γραφικό μονοπάτι στην πλατεία του χωριού για να μας δοθεί η ευκαιρία να επισκεφτούμε το λαογραφικό Μουσείο του Κώστα Καραλή. Τελευταία δραστηριότητα για το πρωινό της μέρας αυτής ήταν το παραδοσιακό ζύμωμα στη πλατεία του χωριού στο οποίο έλαβαν μέρος και πολλές από τις επιμορφούμενες γυναίκες και ακολούθησε το ψήσιμο για να μπορέσουμε μετά από λίγη ώρα να γευτούμε το παραδοσιακό ζεστό ψωμί.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας συνεχίστηκε με την εισήγηση του κ. Σολάκη Κων/νου, Εργαστηριακού Συνεργάτη στο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου στο τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων με θέμα: «Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις της Τουριστικής Ανάπτυξης- Πρόταση ενός μοντέλου αντιμετώπισής τους» και του κ. Γκιώκα Γεωργίου, Προϊστάμενου της Δ/νσης Τουρισμού Ηπείρου με θέμα «Ήπιες μορφές τουρισμού και αειφόρος ανάπτυξη». Τελευταίος εισηγητής της ημέρας ο κ. Ιωάννης Πλούμπης, Υπεύθυνος στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αράχθου Άρτας με θέμα: «Οικοτουρισμός και Αξιοβίωτη Ανάπτυξη».
Οι εισηγήσεις και αυτής της ημέρας έκλεισαν με συζήτηση και ακολούθησε δείπνο.
Το πρωί της επόμενης ημέρας αφού έγινε συνάντηση στη πλατεία του Βουργαρελίου ακολούθησε ένα μικρό οδοιπορικό στο Ιστορικό Βουργαρέλι. Μεταξύ των άλλων έγινε επίσκεψη στη μονή Αγίου Γεωργίου όπου στις 24 Ιουλίου 1821 οι οπλαρχηγοί κήρυξαν την επανάσταση στη περιοχή της Άρτας, στις μαθητικές κατασκηνώσεις και στο τοξωτό πέτρινο γεφύρι, το «νεραϊδογέφυρο». Στη συνέχεια, και στο χώρο του αμφιθεάτρου του Δημαρχείου οι επιμορφούμενοι συμπλήρωσαν τα φύλλα αξιολόγησης του Σεμιναρίου και παρέλαβαν τις Βεβαιώσεις παρακολούθησης. Ακολούθησε αποχαιρετιστήριο γεύμα σε παραδοσιακή ταβέρνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιμορφούμενοι εκπαιδευτικοί, και όχι μόνο, αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο για το Σεμινάριο όσο και για την φιλοξενία απ’ την ομάδα του ΚΠΕ. Αυτό είναι εμφανές τόσο από τα θετικά σχόλια που εξέφρασαν στην αξιολόγηση του Σεμιναρίου όσο και από την επιθυμία να επισκεφτούν ξανά την περιοχή μας και μας παρότρυναν να συνεχίσουμε την αξιόλογη προσπάθεια που κάνουμε. Αυτό μας δίνει δύναμη και να είναι σίγουρη η τοπική κοινωνία ότι θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε».
Πηγή:www.arta.gr
Μπράβο Γιάννη!
ΑπάντησηΔιαγραφή