Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Αλ. Παπαδόπουλος
Του Παναγη Γαλιατσατου
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε χθες ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, λέγοντας ότι η χώρα βρίσκεται ήδη σε χρεοστάσιο και το ερώτημα δεν είναι αν θα χρεοκοπήσει, αλλά αν θα καταρρεύσει. Προέβλεψε, μάλιστα, πως αυτό θα συμβεί αν δεν αφυπνισθούν οι δυνάμεις του ορθολογισμού και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και δεν υπάρξει μια συνολική και μελετημένη παρέμβαση για την ανασυγκρότηση της χώρας, που θα συμφωνηθεί από τις δυνάμεις αυτές και θα πρέπει να εγκριθεί από τον λαό με δημοψήφισμα.
Μιλώντας στους «Φακέλους» και στον Αλ. Παπαχελά, ο πρώην υπουργός εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για το αν η κυβέρνηση Παπανδρέου θα καταφέρει να αντιμετωπίσει την κρίση, λέγοντας ότι πλην ελαχίστων περιπτώσεων οι δυνάμεις της «έχουν μια παραδοσιακή αντίληψη για την πορεία της χώρας» και ότι «δεν έχει κάνει κτήμα της τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να γίνονται μόνο διευθετήσεις». «Διαφωνώ και με τη λογική και με το εύρος των μεταρρυθμίσεων», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος αναφερόμενος στην υπόθεση των 50 δισ. εκτίμησε ότι «δεν υπάρχουν τα ψυχικά κουράγια και η αντίληψη που θα σπρώξει σε γενναίες αποκρατικοποιήσεις».
Ο πρώην υπουργός ξεκαθάρισε ότι το θέμα δεν είναι οι υπουργικές επάρκειες, αλλά η πολιτική αντίληψη των πραγμάτων, ο λαϊκισμός, τον οποίο απέδωσε στο σύνολο του πολιτικού και μιντιακού συστήματος, αλλά και στις δυνάμεις με τις οποίες συμμάχησε ο κ. Παπανδρέου για να επανεκλεγεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Απέδωσε συνολικά το πρόβλημα της χώρας στη διαβρωτική δύναμη του λαϊκισμού, ο οποίος «κυριάρχησε για πολύ μεγάλο διάστημα στα πράγματα της νεότερης Ελλάδος». Πρόσθεσε μάλιστα ότι σήμερα «οι δυνάμεις που διαχειρίζονται την κρίση είναι οι δυνάμεις που έφεραν τη χώρα στη χρεοκοπία», κάτι που χαρακτήρισε αντίνομο.
Ο πρώην υπουργός δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την τάση του πολιτικού συστήματος και των ΜΜΕ να εξωραΐζουν την οδυνηρή πραγματικότητα και τόνισε ότι «δεν έχουν διαμορφωθεί όροι εθνικής αυτογνωσίας, ώστε να γίνει πλήρης κατανόηση της σημερινής κατάστασης της χώρας» και ότι «οι Ελληνες δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι είμαστε υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο».
Ο κ. Παπαδόπουλος αμφισβήτησε και την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής, επισημαίνοντας ότι το έλλειμμα του 2010 δεν θα κλείσει στο 9,1% αλλά ότι θα είναι πάνω από το 13%. Ο πρώην υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα ήταν στις 25 πλουσιότερες χώρες του κόσμου μόνο και μόνο επειδή δανειζόταν υπέρογκα. «Υποδυόμασταν μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να επανέλθουμε στην προτεραία κατάσταση της αμεριμνησίας». Στο σημείο αυτό άσκησε μάλιστα κριτική στους όψιμους «αναπτυξιολόγους», λέγοντας ότι συγχέουν την ανάπτυξη με τη μεγέθυνση. Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να τον καλέσει ο κ. Παπανδρέου να συμμετάσχει στην προσπάθεια, χαρακτηρίζοντας τιμητική μια τέτοια πρόταση. Πρόσθεσε όμως ότι θα αρνηθεί εφόσον δεν αλλάζει η πολιτική αντίληψη για την πορεία της χώρας.
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Καθημερινή
Φωνή βοώντος εν τη ερήμω
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ κύριος αυτός δεν υπήρξε αξιόλογο κυβερνητικό στέλεχος πράσινων κυβρνήσεων ή τα στερνά τιμούν τα πρώτα.
ΑπάντησηΔιαγραφή