Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Από Σεπτέμβριο η Γεωπονική Σχολή στην Άρτα


- Παίρνει θέση στο Μηχανογραφικό! 

Η Γεωπονική Σχολή που θα συμπληρώσει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων φαίνεται ότι βάζει πλώρη και μάλιστα νωρίτερα από ότι αρχικά μπορεί να ανέμεναν οι περισσότεροι.

Η συνάντηση που είχε στην Αθήνα ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης με τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ενώπιον και της Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγας Γεροβασίλη, έβγαλε… είδηση!

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του Δήμου Άρτας, γίνεται προσπάθεια η Γεωπονική Σχολή να λειτουργήσει από το νέο ακαδημαϊκό έτος, δηλαδή από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ενώ θα περιλαμβάνεται και στα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων

Πρόκειται για εξέλιξη δρομολογημένη, η οποία επιταχύνεται στο πλαίσιο της συγχώνευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου.

Το υπάρχον Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων στο ΤΕΙ, το οποίο το 2017 είχε βάση εισαγωγής 10.448 μόρια, αποτελείται από τρεις κατευθύνσεις: α) Φυτικής Παραγωγής, β) Ζωικής Παραγωγής, γ) Ανθοκομίας - Αρχιτεκτονικής Τοπίου.

Ακόμη δεν είναι αποσαφηνισμένο αν θα διατηρηθούν τα ίδια αντικείμενα ωστόσο, όπως προέκυψε από την συνάντηση Υπουργού και Δημάρχου Άρτας, υπάρχει η σκέψη για δημιουργία ενός ακόμη τμήματος και μάλιστα αναβαθμισμένου, αυτό των Επιστημών, Τροφίμων και Διατροφής.

Η Γεωπονική Σχολή περιλαμβάνεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου και ήταν αίτημα των τοπικών φορέων τα τελευταία χρόνια καθώς θα συμβάλλει στην διασύνδεση της ακαδημαϊκής γνώσης με την τοπική παραγωγή και οικονομία.  epiruspost.gr

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Σκορπιοί με ραδίκια!



Σκορπιοί με ραδίκια στην κατσαρόλα



 
 



Αν δεν βρούμε τα χόρτα που προτείνονται στη συνταγή, δεν χρειάζεται να την απορρίψουμε, καθώς τα περισσότερα μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα παρόμοια, με ενδιαφέρον γευστικό αποτέλεσμα. Αν δεν  έχουμε σταμναγκάθι, βάζουμε αντίδια ή πικρά ραδίκια, αν δεν έχουμε σέσκουλα, βάζουμε σπανάκι κ.λπ. Προσέχουμε όμως το χρόνο μαγειρέματος, καθότι μπορεί να διαφέρει.
Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 1 ώρα, Μαγείρεμα: 45΄ 
Υλικά (για 4 άτομα)
  • 1 - 1½ κιλό φρέσκοι σκορπιοί (ή καπόνια) ολόκληροι, καθαρισμένοι
  • 1.200 γρ. (καθαρό βάρος -  περίπου 1.500 γρ. ακαθάριστα) ραδίκια καθαρισμένα και χοντροκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  • 2  - 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1/4 μάτσο άνηθος + 1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
  • 1/3 μάτσο καυκαλήθρες, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες (αν δεν βρούμε, βάζουμε άλλα μυρωδικά της αρεσκείας μας)
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Αλατίζουμε τα ψάρια. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 50 ml από το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα ψάρια για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε 600 ml νερό και μαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να γίνουν (ανάλογα με το μέγεθός τους). Βγάζουμε τα ψάρια με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος και σουρώνουμε το ζωμό σε ένα βαθύ μπολ (ώστε να απομακρύνουμε τυχόν κόκαλα). Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα ραδίκια, τις καυκαλήθρες, τον άνηθο, το μαϊντανό, αλατοπίπερο και τον σουρωμένο ζωμό. Σκεπάζουμε  και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον νερό. Καθαρίζουμε το ψάρι από τα κόκαλα και το σερβίρουμε σε πιατέλα μαζί με τα χόρτα. 

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr